Energie Management Systemen & Energieopslag

Energieopslag in een batterij

Dit wilt u weten over energieopslag in een batterij

Zelf opgewekte energie kunt u opslaan in een grootschalige batterij. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan, voor welke ondernemers is het een geschikte optie, en hoe duurzaam is het eigenlijk?

Wij zochten het voor u uit. De investeringen in een batterij zijn flink maar het kán heel interessant zijn, afhankelijk van het type bedrijf.

Lees er meer over in het blogbericht: “Energiezekerheid op maat: duurzame energiemanagement oplossingen voor netcongestie”

Wat kunt u doen met een batterij?

In een grootschalige batterij kunt u energie opslaan, die bijvoorbeeld afkomstig is van uw zonnepanelen. Deze energie kan op een later moment gebruikt worden als de energieprijzen hoog zijn.

Om het interessant te maken voor ondernemers is een behoorlijke capaciteit nodig – hoe groot is afhankelijk van het energieverbruik en gecontracteerd vermogen. Dit kan een kleine batterij zijn van 50 kW tot een grotere batterij van 2 mW.

Toepassingen

De investeringen in een batterij zijn flink voor bedrijven, maar het kán heel interessant zijn. Denk aan een boer met veel zonnepanelen die energie in een batterij opslaat. Of aan een transporteur die wil overstappen naar elektrische busjes; ook hier kan een batterij uitkomst bieden.

Een ander voorbeeld zijn bedrijven die willen uitbreiden maar geen grote netaansluiting kunnen krijgen.
Peak Shaving zorgt met behulp van een batterij ervoor dat het contractvermogen van de netaansluiting niet overschreden wordt. Op het moment dat het vermogen boven de contractwaarde gaat wordt de batterij ontladen. Zodra de netaansluiting weer ruimte heeft wordt de batterij opgeladen. Met deze regeling is het mogelijk energie vragende activiteiten alsnog uit te voeren terwijl de netaansluiting niet toereikend is. Hierdoor worden extra kosten voor een grotere netaansluiting vermeden.

Er zijn dus verschillende doelen waarvoor een batterij ingezet kan worden.

De voordelen van energieopslag in een batterij

Het opslaan van energie in een batterij heeft een paar duidelijke pluspunten:

R

Bespaar op energiekosten en belastingen

Op de momenten dat de energie op zijn duurst is, kunt u switchen naar energie uit de batterij. U bespaart op transportkosten en energiebelasting door energie zelf op te slaan en te gebruiken binnen het bedrijf.

R

Verdien met energiehandel

Er zit een verdienmodel in, door te handelen met de opgeslagen energie op de elektriciteitsmarkten.

R

Duurzaam en groen

Het gebruiken van zelf opgewekte, groene energie is duurzaam.

Voor welke bedrijven is de batterij nu al geschikt?

Een batterij is een kostbare investering, die op dit moment voor een beperkte hoeveelheid bedrijven rendabel is. Zolang dit een grote investering is, is hij voornamelijk geschikt voor bijvoorbeeld de agrarische sector, Top MKB, vervoersbedrijven die met elektrische voertuigen werken of een bedrijf dat veel gebruikmaakt van koeling.

Verdienmodel

Voor bedrijven met eigen opwekkingsmogelijkheden, zoals zonnepanelen, of bedrijven met veel energieverbruik, kan een batterij interessant zijn. Het verdienmodel bestaat dan voornamelijk uit het besparen op inkoop van energie door het energieverbruik met behulp van een batterij te optimaliseren gedurende de dag, maar ook kostenbesparing op energiebelasting doordat er minder teruggeleverd wordt.

Voor het overige gedeelte van de dag kan de handel op de elektriciteitsmarkten bijdragen aan het sneller terugverdienen van de investering. Combineert u dit slim, dan kan een batterij van toegevoegde waarde zijn.

Optimaliseer de opbrengst van zonne-energie met energiemanagement (EMS)

 

Energiemanagement vormt een cruciaal proces in het beheer, de controle en optimalisatie van energiebronnen en energieverbruik. Het hoofddoel van energiemanagement is om op een efficiënte manier gebruik te maken van energie, kosten te verlagen, de milieu-impact te verminderen en duurzaamheid te bevorderen.

Het belang van geavanceerd energiemanagement in het realiseren van deze doelstellingen. Een energiemanagement systeem maakt het  mogelijk om verschillende energiebronnen en -verbruikers te beheren en te regelen. Het EMS integreert zonne-energie, laadpalen, warmtepompen, batterij-opslagsystemen en andere energieverbruikers en -opwekkers op een geheel automatische basis, gebaseerd op het beschikbare vermogen en de ingestelde voorkeuren.

Integrale oplossing

Een EMS heeft de mogelijkheid om tot 250 verschillende apparaten te koppelen. Een oplossing die geschikt is voor de toekomst. Dit betekent dat uw installatie zich kan aanpassen aan veranderingen in technologie en behoeften, waardoor u verzekerd bent van een duurzame en efficiënte energievoorziening op de lange termijn.

uw partner in energietransitie

Wilt u meer weten over energieopslag en het gebruik van energie management systemen?

 Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over de capaciteit van de batterij, energie management systemen en de opgewekte energie in kWh.

We staan klaar om uw vragen over energietransitie en energie management te beantwoorden en u te helpen bij het kiezen van de juiste opslagoplossingen voor uw behoeften

Ontdek wat u kunt doen