Energiezekerheid op maat

Duurzame energiemanagement oplossingen voor netcongestie

15 mrt 2024

l

Danny Engelen

Energiemanagement oplossingen bij netcongestie

Een overbelast stroomnet vereist zorgvuldig uitgedachte oplossingen

Het stroomnet is overvol en er ontstaan de komende jaren steeds meer problemen door. Dat geluid is bijna dagelijks te horen en te lezen. “Het energienetwerk kraakt aan alle kanten.”, ziet ook Danny Engelen, mededirecteur van MijnZonneveld. “Energiezekerheid staat daarom centraal bij onze duurzame en op maat gemaakte aanpak voor ondernemers, ook in de landbouw, met een focus op energieopslag en -verbruik.

De energietransitie waar Nederland middenin zit kent volop uitdagingen. Ten grondslag aan de problemen ligt een zeer traag ontwikkeld netwerk, waardoor in grote delen van het land geen stroom kan worden afgenomen of teruggeleverd. Energiezekerheid, ofwel het gegarandeerd beschikken over voldoende vermogen tegen beheersbare kosten, vormt de kern van een duurzame aanpak en omvat ook de capaciteit voor energieopslag.

Dat is de visie van MijnZonneveld, partner voor ondernemers in de energietransitie, inclusief het implementeren van energieopslag. “Dat gaat verder dan simpelweg energie opwekken. Het draait om slim omgaan met en efficiënt gebruiken van energie, een essentiële energy shift“, aldus Danny Engelen. Dat vraagt maatwerk. “Een toekomstbestendig energiesysteem is nooit standaard.

Mijn Zonneveld levert energieoplossingen op maat

MijnZonneveld is een steeds bekender gezicht bij ondernemers en zeker in de agrarische sector. Wij hebben alles rondom zonnepanelen, batterijsystemen en energiemanagement in huis. Van advies rondom financiering en subsidies tot de werkelijke plaatsing, energieopslag, en het onderhoud ervan. Wij denken mee om de beste configuratie te krijgen voor een optimaal rendement van zonne-energie, energieopslag, en het aangaan van contracten met energiebedrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van panelen van de hoogste (Duitse) kwaliteit. Ook na plaatsing blijven wij betrokken voor onderhoud en ondersteuning.

Energie-roadmap met prioriteiten

MijnZonneveld heeft een eigen werkwijze om klanten optimaal te bedienen. Dat begint met een analyse van het huidig en toekomstig energieverbruik en de capaciteit voor opslag. Daarbij wordt rekening gehouden met groei van of veranderingen binnen het bedrijf. Vervolgens stellen onze adviseurs een zogenoemde energie-roadmap met prioriteiten van investeringen op. Meestal begint dat met zonnepanelen. Op basis van het nieuwe netto-energieverbruik en -leveringen bepaalt MijnZonneveld de vervolgstappen. Tot slot vindt de toepassing plaats met installatie van de eigen energieopwekking, batterij en slimme regelingen voor een dynamisch beheer.

Een toekomstbestendig energiesysteem is nooit standaard. – Danny Engelen

energiemanagement oplossingen bij netcongestie met batterij opslag

Slim energie management

Het beperken van de netbeheerskosten blijkt in deze aanpak vaak een belangrijk aandachtspunt waar bedrijven snel voordeel mee kunnen realiseren. Door rekening te houden met de zwaarte van de aansluitingen is daar fors op te besparen. “Dat kan voor relatief kleine bedrijven duizenden euro’s per jaar schelen. Dat verschil neemt alleen maar toe.

Energiemanagement en accu’s

Voor MijnZonneveld zijn accu’s en energiemanagement belangrijk om optimaal gebruik te maken van opgewekte energie. Nu al heeft MijnZonneveld software om afname, productie en levering van stroom slim te managen. “Batterijen en batterijopslag worden steeds belangrijker maar de opbrengsten zijn sterk afhankelijk van de manier waarop ze worden ingezet.

Wij zien in calculaties dat investeringen om alleen opgewekte energie op te slaan en de volgende dag te gebruiken, meestal niet terug zijn te verdienen. “Maar als we de batterij ook inzetten in de zogenoemde onbalans- of frequentiemarkt kan een ondernemer extra inkomsten genereren. Dan is de investering snel rendabel. Dat betekent dat op momenten van lage of negatieve stroomprijzen de energie wordt opgeslagen in de batterij. Bij hogere prijzen levert de batterij de stroom aan het net.”

Blijvende salderingsregeling – Investeer nu in zonnepanelen!

Dat de politiek recent heeft besloten om de salderingsregeling voorlopig niet af te schaffen verandert volgens de energie-expert niets aan de situatie dat fysiek vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Bovendien is de algemene verwachting dat de salderingsregeling voor de lange termijn niet houdbaar is. “Daarom blijft nadenken over oplossingen belangrijk. Wij helpen en ontzorgen ondernemers daarbij.

Benieuwd hoe onze oplossingen uw bedrijf kunnen helpen in een tijd van netcongestie?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

door Danny Engelen

Danny Engelen, getrouwd en vader van twee jonge kinderen, is opgegroeid op het platteland in de Hoekse Waard. Na zijn studies Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde, en onder andere werkzaam te zijn geweest bij het familiebedrijf, is in 2012 het zaadje geplant voor mijnZonneveld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

    Archieven