Energiemanagement oplossingen bij netcongestie
Een overbelast stroomnet vereist zorgvuldig uitgedachte oplossingen
Het stroomnet is overvol en er ontstaan de komende jaren steeds meer problemen door. Dat geluid is bijna dagelijks te horen en te lezen. “Het energienetwerk kraakt aan alle kanten.”, ziet ook Danny Engelen, mededirecteur van MijnZonneveld. “Energiezekerheid staat daarom centraal bij onze duurzame en op maat gemaakte aanpak voor ondernemers, ook in de landbouw, met een focus op energieopslag en -verbruik.”
De energietransitie waar Nederland middenin zit kent volop uitdagingen. Ten grondslag aan de problemen ligt een zeer traag ontwikkeld netwerk, waardoor in grote delen van het land geen stroom kan worden afgenomen of teruggeleverd. Energiezekerheid, ofwel het gegarandeerd beschikken over voldoende vermogen tegen beheersbare kosten, vormt de kern van een duurzame aanpak en omvat ook de capaciteit voor energieopslag.
Dat is de visie van MijnZonneveld, partner voor ondernemers in de energietransitie, inclusief het implementeren van energieopslag. “Dat gaat verder dan simpelweg energie opwekken. Het draait om slim omgaan met en efficiënt gebruiken van energie, een essentiële energy shift“, aldus Danny Engelen. Dat vraagt maatwerk. “Een toekomstbestendig energiesysteem is nooit standaard.”
Mijn Zonneveld levert energieoplossingen op maat
MijnZonneveld is een steeds bekender gezicht bij ondernemers en zeker in de agrarische sector. Wij hebben alles rondom zonnepanelen, batterijsystemen en energiemanagement in huis. Van advies rondom financiering en subsidies tot de werkelijke plaatsing, energieopslag, en het onderhoud ervan. Wij denken mee om de beste configuratie te krijgen voor een optimaal rendement van zonne-energie, energieopslag, en het aangaan van contracten met energiebedrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van panelen van de hoogste (Duitse) kwaliteit. Ook na plaatsing blijven wij betrokken voor onderhoud en ondersteuning.
Energie-roadmap met prioriteiten
MijnZonneveld heeft een eigen werkwijze om klanten optimaal te bedienen. Dat begint met een analyse van het huidig en toekomstig energieverbruik en de capaciteit voor opslag. Daarbij wordt rekening gehouden met groei van of veranderingen binnen het bedrijf. Vervolgens stellen onze adviseurs een zogenoemde energie-roadmap met prioriteiten van investeringen op. Meestal begint dat met zonnepanelen. Op basis van het nieuwe netto-energieverbruik en -leveringen bepaalt MijnZonneveld de vervolgstappen. Tot slot vindt de toepassing plaats met installatie van de eigen energieopwekking, batterij en slimme regelingen voor een dynamisch beheer.
Een toekomstbestendig energiesysteem is nooit standaard. – Danny Engelen
Slim energie management
Het beperken van de netbeheerskosten blijkt in deze aanpak vaak een belangrijk aandachtspunt waar bedrijven snel voordeel mee kunnen realiseren. Door rekening te houden met de zwaarte van de aansluitingen is daar fors op te besparen. “Dat kan voor relatief kleine bedrijven duizenden euro’s per jaar schelen. Dat verschil neemt alleen maar toe.”
Energiemanagement en accu’s
Wij zien in calculaties dat investeringen om alleen opgewekte energie op te slaan en de volgende dag te gebruiken, meestal niet terug zijn te verdienen. “Maar als we de batterij ook inzetten in de zogenoemde onbalans- of frequentiemarkt kan een ondernemer extra inkomsten genereren. Dan is de investering snel rendabel. Dat betekent dat op momenten van lage of negatieve stroomprijzen de energie wordt opgeslagen in de batterij. Bij hogere prijzen levert de batterij de stroom aan het net.”
Blijvende salderingsregeling – Investeer nu in zonnepanelen!
Dat de politiek recent heeft besloten om de salderingsregeling voorlopig niet af te schaffen verandert volgens de energie-expert niets aan de situatie dat fysiek vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Bovendien is de algemene verwachting dat de salderingsregeling voor de lange termijn niet houdbaar is. “Daarom blijft nadenken over oplossingen belangrijk. Wij helpen en ontzorgen ondernemers daarbij.“
0 reacties