Optimaliseer uw Energiemanagement

27 feb 2024

l

Danny Engelen

De Stand van Ons Energienet in Nederland

Niemand ontkomt hieraan, een snel opkomende elektrificatie, ook in de landbouw! Volop uitdagingen die ons te wachten staan, te danken aan een zeer traag ontwikkeld netwerk met netcongestie als resultaat.

Dit betekent dat in grote delen van Nederland geen extra energie kan worden afgenomen of terug geleverd. Het energienet kraakt aan alle kanten. Er is geen ontkomen meer aan we hebben er mee te dealen. Energiezekerheid, ofwel het beschikken over voldoende vermogen tegen beheersbare kosten, vormt de kern van een duurzame aanpak. Het realiseren van deze zekerheid gaat verder dan simpelweg energie opwekken, het omvat ook slim opslaan en efficiënt verbruiken van energie. De oplossing van een toekomstbestendige energiesysteem is nooit standaard en vereist altijd een op maat gemaakte aanpak.

Waar te beginnen ?

Het startpunt ligt vaak bij zonne-energie als hart van een toekomstbestendig energiesysteem. Een slim energiesysteem is geen kant- en klare oplossing die overal van toepassing is. Het vergt een plan en inzicht in jouw situatie.

Opslag in batterijen

Waar een slim systeem en eigen opwek niet volstaan, kan een batterij pieken opvangen en extra verdienmodellen mogelijk maken. We zitten middenin de transitie van een centraal energiesysteem gebaseerd op kolen en gas, naar een decentraal duurzaam energiesysteem gebaseerd op zon en wind. Dit zorgt voor een groeiend aantal momenten waarop er heel veel of juist heel weinig energie beschikbaar is.
Voor een veilig en beschikbaar netwerk is het belangrijk dat vraag en aanbod in het net op elk moment in balans zijn. Daarvoor hebben we o.a. veel meer energieopslag voor nodig.

De opbrengsten van een batterij zijn echter sterk afhankelijk van de manier waarop je deze inzet. Gebruik je de batterij alleen voor je eigen bedrijf – om overschotten van opgewekte energie op te slaan en bijvoorbeeld weer de volgende dag te gebruiken? Dan verdien je de investering waarschijnlijk niet snel terug. Maar als je de batterij ook gebruikt om in te zetten op andere energiemarkten, zoals onbalans- en frequentiemarkten, kun je extra inkomsten genereren en is de batterij al snel wel rendabel.

Onze aanpak

Energiezekerheid staat centraal in onze duurzame aanpak.

  1. Analyse
    Onze analysefase vormt het fundament van ons proces. Huidige en toekomstig elektriciteitsverbruik wordt vastgesteld. Vervolgens kijken we naar toekomstige groeiscenario’s en veranderingen in jullie bedrijfsactiviteiten.
  2. Roadmap
    mijnZonneveld maakt een energie-roadmap voor jouw bedrijf. Waarbij prioriteiten worden gesteld. De eerst logische stap is vaak zonne-energie. Gebaseerd op het nieuwe netto energieverbruik en leveringen bepalen we vervolgstappen.
  3. Toepassing
    Wij bieden een op maat gemaakte analyse aan, met slimme regelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke energieverbruik. We starten met het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. We voegen zo nodig een batterij toe, met mogelijk dynamisch beheer.

mijnZonneveld voert zelf uit met eigen monteurs en neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de installatie van alle benodigde technologie, met slechts één aanspreekpunt. Het afstemmen en optimaliseren van alle systemen valt onder onze zorg.

Benieuwd hoe onze oplossingen uw bedrijf kunnen helpen in een tijd van netcongestie?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

door Danny Engelen

Danny Engelen, getrouwd en vader van twee jonge kinderen, is opgegroeid op het platteland in de Hoekse Waard. Na zijn studies Werktuigbouwkunde en Bedrijfskunde, en onder andere werkzaam te zijn geweest bij het familiebedrijf, is in 2012 het zaadje geplant voor mijnZonneveld.

Meer blogberichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *